Yerli Ezimde İhracat İçin Düğmeye Basıldı
Türkiye’den Afrika’ya, Rusya’dan Ortadoğu’ya uzanan geniş coğrafyanın ilk enzim üretim tesisi LIVZYM, Tuzla’dan dünyaya ihracata hazırlanıyor. Yıllık 1 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirmeyi planlayan Ar-Ge ve üretim tesisi, Türkiye’yi yakın zamanda biyoteknoloji üssüne dönüştürecek.
Birçok farklı alanda “yerli” üretim seferberliğine başlayan Türkiye, biyo-teknolojinin en önemli kalemlerinden “enzim”de de yerli üretime başladı. Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi içerisinde konumlanan LIVZYM, Türkiye’nin gıda enziminde ithalatını ikame etmekle kalmayacak, aynı zamanda Afrika’ya, Rusya ve Orta Doğu’yu da içine alan geniş bir coğrafyaya da ihracat yapacak.
Büyüklüğü 10 Milyar Doları Aştı
Bu önemli yatırıma imza atan LIVZYM Biyoteknoloji Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Serdar Uysal, “Tekstilden kağıda, gıdadan yeme, biyoyakıttan deterjana ve tıbba kadar onlarca farklı alanda etki oluşturan enzim endüstrisinin büyüklüğü bugün dünyada 10 milyar doları aşmış durumda. Bunun 2 milyar dolarlık payı Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede tüketiliyor” dedi.
Dışa Bağımlılık Azalacak
Uysal, “Bu önemli yatırımla Türkiye’nin enzimde dışa bağımlığını azaltırken, ülkemizin cari açığının kapanmasına da olumlu katkı sağlamak üzere yola çıktık. Bölgede bu yatırımla birlikte enzim pazarını da büyütmeye hazırlanıyoruz. LIVZYM, Afrika’dan Rusya ve Orta Doğu’ya uzanan geniş coğrafyanın da ilk ve tek endüstriyel enzim üretim tesisi olarak bu alandaki gelişmelere de imza atmayı planlıyor. Aynı zamanda 2 milyar dolarlık bu pazarın ihtiyacının yarısını karşılamak üzere yola çıkan LIVZYM, yılda 1 milyar dolara yaklaşan enzim ihracatına da imza atacak” dedi.
Türkiye’yi Biyoteknoloji Alanında Geleceğe Taşımaya Hazırlanıyor
LIVZYM, sadece pazara yeni çıktığı bu yıl 1 ila 1,5 milyon dolar civarında satış yapmayı hedefliyor. Türkiye’yi biyoteknoloji alanında geleceğe taşıyacak üretim tesislerinden biri olmaya hazırlanan tesis, yüzde 100 dışa bağımlı olduğumuz endüstriyel enzim üretimi gerçekleştirerek, her yıl 150 milyon dolar seviyesine ulaşan enzim ithalatını da azaltmayı hedefliyor. LIVZYM’in enzim portföyünde 10 farklı enzime ulaşmasının planlandığını açıklayan Uysal, “Enzimlerin en önemli faydalarından biri, gıda ve tarım alanında sunduğu çözümlerle, dünyanın sürdürülebilirliğine katkı sunması. Enzim, kullanıldığı sektörlerde üretim hızını ve verimini artırıyor” diye konuştu.